Wat is Guasha Therapie?

Guasha is een therapie die erop gericht is het lichaam zelf aan te zetten tot het afvoeren van afvalstoffen en een betere doorstroming tot stand brengt van bloed en Qi (levensenergie). Omdat er op de meridianen en huidreflexzones gewerkt wordt bereikt guasha niet alleen fysieke resultaten maar kan ook op emotioneel en psychisch vlak veel voor je doen. Het is een mooie therapie waardoor je weer lekker in je vel komt te zitten. Guasha kan zowel preventief worden toegepast als bij vele klachten/ziekten om deze te verhelpen of te verlichten.

Klachten/ziekten die o.a. met guasha behandeld kunnen worden zijn:

Alle Pijnsyndromen; Nek- en Schouderklachten; Hoofdpijn en Migraine; Rugklachten; RSI; Stress, Burn-out; Reumatische klachten; Astma; Verteringsstoornissen; Stofwisselingsstoornissen; Hoge bloeddruk; Chronische vermoeidheid; Slaapproblemen; etc.

Nek, schouder, rug en/of hoofdpijnklachten hebben we allemaal wel eens. Vaak doen we net iets teveel of lopen we harder dan eigenlijk goed voor ons is. Daarnaast krijgen we dagelijks allemaal afvalstoffen binnen via onze voeding, spanning/stress, milieuvervuiling, elektrosmog (tv, computer,gsm), medicatie, roken, alcohol, etc. Deze afvalstoffen worden door ons lichaam opgenomen op die plaatsen waar zij in eerste instantie zo min mogelijk schade veroorzaken zoals het bindweefsel, de spieren en gewrichten. Als het bindweefsel langzaamaan dichtslibt, spieren verzuren en gewrichten gaan ontsteken ontstaan er pijnklachten. Doordat het bindweefsel dichtslibt kunnen voedingsstoffen (en zuurstof) vanuit de bloedbaan minder goed de cellen bereiken wat essentieel is voor een goede stofwisseling.

Betekenis en Afkomst (woord) Guasha:

Guasha bestaat oorspronkelijk uit twee woorden: Gua en Sha. Later is dit aan elkaar geschreven als ‘Guasha’ en tegenwoordig wordt het geschreven als één woord. ‘Gua’ betekent letterlijk ‘schrapen’ en ‘Sha’ betekent zandkorrels, waarmee de rode puntjes bedoeld worden die verschijnen bij het schrapen, waaruit de sha (onderhuidse bloeduitstortingen) ontstaan. Guasha is een schraaptechniek, oorspronkelijk afkomstig uit China en is al tweeduizend jaar oud. Het was een huis-tuin-en keukenmiddel om klachten en/of ziekten uit het lichaam te schrapen. Vanaf 2002 heeft Harris Sleegers de Guasha techniek verder ontwikkeld en is deze therapie ook in Nederland op de kaart gezet.

In 2011 kwam ik in aanraking met Guasha Therapie en ben ik de opleiding tot Guasha Therapeute gaan volgen bij Guasha Opleidingen Santai welke ik in december 2012 heb afgerond.